You are currently viewing TasEv guesthouse i Arabahmet Nicosia Walled city del 1

TasEv guesthouse i Arabahmet Nicosia Walled city del 1

TasEv guesthouse i Arabahmet Nicosia gamle by skulle huse oss noen dager under påskeuken. Vi tok flybussen Kapnos Airport shuttle fra Larnaca flyplass til endestasjonen i Nicosia. Pris pr. hode var 8 Euro. Det står taxier ved ankomsten som vi tok de 5 siste kilometerne til  Eleftherias Square. Prisen var 10 Euro.

Derfra er det en kort  gange inn til grenseovergangen Ledras Street og videre til  TasEv guesthouse i Arabahmet. Elefterherias Square – TasEv er ca 1,1 km til sammen. Vi lunchet på en gresk restaurant med moussaka og gresk-kypriotisk KEO øl, før vi gikk over grensen.

Vel fremme kom vi til et hyggelig og stort renovert herskapshus, i gammel Ottomansk stil fra 1800-tallet.  Stilen og beliggenheten var årsaken til valget av overnattingssted. Tradisjonelle murvegger og høyt under taket hadde bygningen gjennomgått en stor renovering og massiv restaurering. Veldig komfortable og rene rom som alle var innredet forskjellige.

Vårt rom var på bakkenivå med vindu ut mot gårdsplassen, som også fungerte som frokostrom og cafe. Å bo på et slikt tradisjonelt og gammelt sted er veldig spesielt. Vi var kjempe begeistret.

 

Siden bygningen er gammel, er badet innebygd i i selve rommet. Det kan av noen oppleves som noe spesielt. På en uhøytidelig avstemming ble resultatet 50 – 50 blant FeriehusMiddelhavets deltakere. 50% var positive, mens 50% opplevde at dette var noe spesielt.

Frokosten derimot var det 100% enighet om at var utrolig god! En skikkelig tyrkisk frokost, sammen med god tyrkisk te. Og kaffe for de som trenger det.  Alt sammen ute i en lun og trivelig bakgård. En kan ikke la være å elske Kypros og tyrkisk frokost. I hvertfall gjør vi i FeriehusMiddelhavet det!

 

 

TasEv Guesthouse i Arabahmet er hyggelig og sjarmerende, men beliggenheten er kanskje enda hakket viktigere. Kombinasjonen av disse to, vi kan ikke få fullrost stedet mer. Dette til tross for den noe spesielle toalettløsningen.

Rett over gaten ligge Arabahmet Mosque. Moskeen stammer fra slutten av 1500 tallet og er oppkalt etter den Ottomanske hærføreren som ledet an hærtoget mot Kypros.

Moskeen har blitt vel restaurert og er i god stand. Arkitekturen skal være et klassisk eksempel på Ottomansk arkitektur. Området ellers var en blanding av veldig vakre restaurerte bygninger og svært falleferdige hus. Les mer om dette i del 2 og utover.

Folk bodde i begge typene av hus og relativt unge barn lekte på gaten. Ikke spesielt trygt og ikke helt norsk standard på en slik form for barnepass. Norske barn var friere og mer kreative før, det river allikevel i hjertet å se de. Alvorlige skader  på norske barn, var det også mer av før.

Moskeen ble restaurert i 1992-96.

Fredagsbønnen hadde et oppmøte av dresskledde karer som vasket føttene og forsvant inn til bønn. Årsaken til dette er trolig at “Supreme court”  og mange advokatkontorer lå i kort gangavstand.

 

Kirkeklokker rører ved noe i sjelen min, men bønnekalling til moskeene er også en stemningsskaper. Riktig vakkert var bygget både på dags og kveldstid.

I neste innlegg del 2 av 11 totalt vil vi ta dere med en tur rundt i Nicosia langs “the Blue line”.

Alle innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros dører  i Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske 
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia 
med shopping og fornøyelser