Selimiye bydel og moske i Nicosia Walled City del 7

Selimiye bydel og moske i Nicosia Walled City del 7

Selimiye bydel og moské tilhører hjertet av de aller eldste delene av Nicosia. Moskeen i Selimiye bydel er den store som sees langveisfra. Selimiye moskeen i den tyrkiske delen av Nicosia, ble opprinnelig bygget som en katedral i gotisk stil. Da bar det storslåtte byggverket bygget navet Saint Sophia katedralen.

Det henger et Nord Kypriotisk og et tyrkisk flagg på en line mellom de to frontale minaretene.  Den tidligere romersk katolske katedralen ble omgjort til en moske etter at Ottomanerne tok over makten i 1571. Av de gotiske eller bysantiske kirkene som har blitt omgjort til moské, skal Selimiye moskeen være den største.

Selimiye bydel og moske med en inngang med høye velvinger laget av kalksten.

2500 personer/praktiserende muslimer, skal Selimiye moskeen ha kapasitet til, men så snakkes det om at bygget er en av største av alle de historiske byggene på øya.

Nicosia har vært hovedstaden på Kypros i nesten 1200 år. Det er derfor ikke overraskende at det var nettopp i Nicosia, den franske kongefamilien Lusignan (1192 – 1489) satte i gang med mange av sine storslagne prosjekter.

Disse tre århundre under fransk styre etterlot Kypros med mange av alle de flotte byggverk vi i dag beundrer over hele Kypros. St. Nicholas-katedralen (nå Lala mustafa Pasha mosque) i Famagusta er stedet familien Lusignan ble kronet som konger av Jerusalem. Mens St. Sophia katedralen (nå Selimiye moskeen) i Nikosia er stedet de lot seg krone som konger av Kypros.

Begge moskeene er i EVKAF Cyprus sin eie. EVKAF Cyprus er en overlevning fra den Ottomanske perioden. Det er en religiøs og veldedig organisasjon, som er i besittelse av en stor portefølje av fast eiendom. Den Islamske organisasjonen strekker seg langt ut over øya og har røtter tilbake mer en tusen år.

Mot den hvite veggen sees en Mihrab. En Mihrab er en halvsirkelformet nisje i veggen på en moske. Denne halvsirkelformede nisjen viser retningen til Mekka og derav retningen som muslimer skal vende seg mot når de ber.

Nisjen kalles qibla, det vil si veggen der en mihrab vises, kan kalles qibla-veggen.

Selimiye bydel og moske sett fra den ene siden

Selimiye bydel og moske er den eldste i Nicosia. Her ser vi opp langs den ene minareten.

Nicosia Masterplan sitt formål har siden 1979 vært å forbedre nåværende og fremtidige levekår for alle innbyggere både gresk- og tyrkisktalende i Nicosia.

Rehabilitere og oppgradere miljøet til to av de viktigste historiske områdene i The walled city, som Selimiye bydel er et av prosjektene. Rehabiliteringsarbeidet er finansiert av EU gjennom UNDP  utført av UNOPS

 

Området bak og rundt moskeen er det eldste området i Nicosia. I dag ser en stor kreativitet i området. Moderne cafeer og spenstige konsepter gjør dette området veldig attraktivt. Disse fine frøknene så vi titte frem, fra bak “en dør”.

Selimiye bydel og moske hvor minaretene sees i bakgrunnen.

Du ser  minaretene på Selimiye moskeen oppe til høyre i bildet. I dette området går også gåturen “The blue line” igjennom.

Mer fornyelse og restaurering trengs fremover for å løfte området som helhet. Det blir spennende å følge dette arbeidet. Veggkunst i form av grafitti er de gode på her på øya.

Ev’de butik er av en type new-age og alternativ butikk med krystaller o.l., men det ligger også flere spennende butikker i samme gate. Det var søndag, dessverre var de fleste stengt under vårt besøk.

Departementsbygningene er flott restaurert i gammel stil. De neste bildene er fra departementet for turisme og miljø. Et veldig staslig og pent område å gå igjennom.  En kan trygt si det ikke er helt som stilen til regjeringskvartalet i Oslo.

 

Selimiye bydel og moske med minaretene sess i bakgrunnen fra turist departementets hage med bygg av gylden kalkstein i Nicosia.

Avslutningen for dagens opplevelser var ved restaurant Sabor. Vi er nå i Selimiye Sokak, den viktigste gaten i Selimiye bydel og moské.

Ved siden av Sabor, og bak på bildet under kan en flott restaurert steinbygningen med grønne vinduslemmer sees. Det er  Yunus Emre Enstitüsü/Institutt som utfører sine aktiviteter under to hovedoverskrifter som “Teaching Turkish to Foreigners og Culture and Art”.

Bli med videre i Nicosia Walled city i neste innlegg. Da ser vil litt på Kumarcilar Han Gamblers Inn  som kan ansees som lillebroren til Büyuk Han. Hør om bysykler i Nicosia og en cafee med helt fantastiske kaker.

Alle innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros dører  i Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske 
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia 
med shopping og fornøyelser