You are currently viewing Nicosia – delt hovedstad

Nicosia – delt hovedstad

Nicosia – delt hovedstad, hvor tiden har stått stille

Skilt som beskriver at Nicosia er den siste hovedstaden i verden som fremdeles er delt.

Nicosia – delt hovedstad som den siste i verden. Det gjorde at ungdommen hadde lyst på en tur for å undersøke litt. Hovedstaden Nicosia, eller Lefkosia som den kalles den på Tyrkisk. Vi hadde vært i Nicosia før, men da kun på den Tyrkiske-Kypriotiske siden av “The Green line”. En 45 minutters kjøre tur og greit med parkering gjorde det overkommelig, selv på en veldig varm dag. Den tyrkisk-kypriotiske delen er veldig nedslitt og falleferdig. Årsaken er den lange internasjonale handelsboikotten som går helt tilbake til 1974.

Mann og sønnen står inne Büyük Han - great inn Nicosia Türk.

Bildet over er fra en tur i en tidlig påske i mars fra Büyük han. Til tross for det store forfallet er allikevel mange cafeer, butikker og severdige steder som Girne Gate, Büyük Han, Selimiy mosken og flere museer på nordsiden av Green Line. Selv om Nicosia – en delt hovedstad mellom to land, er det fult mulig å gå over grensen. Denne muligheten kom i 2004. Denne gangen ønsket vi å gå igjennom grenseovergangen i Ledra Street. Den er for fotgjengere og en må ha med gyldig pass for å slippe igjennom.

Kø for å gå igjennom fotgjenger grenseovergangen mellom Nord Kypros (Turkish Republikc of Norther Cyprus) og sørsiden Republikken Kypros i Ledra Street forteller at Nicosia - delt hovedstad

Kontrasten var stor med en gang en kom over grensen. På Nord Kypros ser en ikke de vanlige internasjonale kjedene. Det er veldig deilig, men ganske komisk til tider. Beskyttet av den internasjonale boikotten har de ikke trengt å skule sine bedriftenes plagiatnavn, kopierte business ideer og nesten identiske logoer.  Når vi kom første gang til Nord Kypros i 2014, var det kun Pepsi Cola å få kjøpt. Allerede året etter dukket Coke Cola opp flere steder. I 2020 ser vi at selv Burger City har blitt til orginalen Burger King.  Her går utviklingen fremover.

Ledra Street, Nicosia Kypros med vanlige Europeiske kjedebutikkene. Seil over gaten gir skygge for de handlende.

Noe av det først vi møtte etter grenseovergangen i Ledra Street var en Pull & Bear klesbutikk. Den kjeden har vi besøk utallige ganger opp igjennom årene i Spania og London, bra utvalg og priser for ungdom. Så bar det inn på en Birckenstock butikk for kjøp av nye tøfler. Prisene på var ganske så like de Europeiske og som er noe under de norske. Damen i butikken tok fullstendig kommandoen og viste bedre en meg hvilken størrelse som passet meg best.

Har en sett filmen “mitt fete Greske Bryllup” så kjenner en fort igjen at den greskinspirerte selvtilliten. Wow, den strekker seg helt til månen og tilbake. Når jeg  ikke var helt enig, så det ble ganske slitsomt.  Prislappen var på neste 1000 Norske kroner, ganske så likt hva har betalt i London. På alle mulige måter var den greske delen av Nicosia veldig annerledes, om en sammenlikner med å shoppe i Kyrenia.

KEO det Kypriotiske lokale ølet med de samme initialer, som den mannlige delen av Feriehus Middelhavet. Stor stas.

Deretter tok vi en taxi til shoppingsenteret Mall of Cyprus. Kjell Erik drev litt research og spurte om sjåføren, en mann i 30 årene, om han hadde vært i Kyrenia gamle havn noen gang? Joda, flere ganger på dagsturer hadde han vært der.  En kunne spise fersk fisk i havnen og det var mye å se på sa han. Vel fremme ved shoppingsenteret var det moderne med butikker som Massimo Dutti, Mango, Zara, Intersport og alle de andre merkene vi  er vant med. Prisene var på europeisk nivå, men noe salg var til hjelp.

Mor og 2 sønner svette ventende på mat i Nicosia Kypros.

Vi kastet oss inn i en taxi og dro tilbake til Ledra street. Yngste sønnen ville prøve om Gyros smakte annerledes en Kebab, før vi gikk over grensen igjen. Det var skrekkelig varmt og vi rotet oss ned i Socrates eller Aristoteles street. Tilslutt måtte vi bare sette oss ned et sted med en god vifte. Det ble ingen gyros denne gangen. Men med moussaka og det lokale ølet KEO. Mor og far fikk ihvertfall en “ekte”gresk-Kypriotisk måltids feel. KEO det Kypriotiske lokale ølet med de samme initialer, som den mannlige delen av Feriehus Middelhavet. Stor stas.

Inne i restauranten hang det enorme bilder av Bellapais Klosteret. Kjell Erik spurte igjen litt uskyldig om den eldre damen som serverte oss hadde vært der. Joda, det hadde hun og så kom det en tåre i øyekroken. Hun og hennes familie bodde i området et stykke utenfor Kyrenia frem til 1974 splittelsen. Det er vondt å se hvor tett opp i dagen sorgen fremdeles lå.

Greenline Nicosia med sandsekker rett ved cafebordene vitner om at Nicosia- delt hovedstad

En annen sak som lå helt fremme i dagen er sandsekker med piggtråden bak, som markerer skille dvs. “the Green Line” som er FN`s sone for skillet mellom nord og sør. Veldig spesielt og minner en om at nå må det internasjonale samfunnet ta sitt ansvar og tvinge frem en løsning. Enten blir det en sammenslåing ala Storbrittania med en identitet utad og separate stater innad, hvis ikke så må den internasjonale handelsboikotten mot nord heves for godt.

Storpolitikk og terroristers handlinger går alltid utover enkeltpersoner. Håper at hverken nord- eller sørsiden, surrer bort den sjansen som ligger på forhandlingsbordet i disse dager i forhold til en gjenforening. Enkelt menneskene fortjener en mulighet til å få en avslutning på den triste splittelsen av landet.

Mann og sønner sittende under paraply solskjermingen i en bakgate i Nicosia Türk Kypros.

Vi gikk over grenseovergangen  i Nicosia – delt hovedstad tilbake til “vår del” av øya. Det var befriende og avslappende å komme  Bibliotheque cafe og bar, en favoritt i Nicosia nord. Det er et fult restaurert lokale som ligger ganske tett på området med buffersonen. Der ble det en liten limonade for nedkjøling før vi fant tilbake til parkeringen. Dagsprisen for parkering var 8 TL, ( 15-16 nok) og vi hadde hatt en fin dag. Vi tilbake i en del av Middelhavet igjen, med priser fra “et annet århundre”.
Og det var skikkelig, skikkelig deilig!  🙂

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply