Kypros dører i Nicosia Walled city del 5

Kypros dører i Nicosia Walled city del 5

Kypros dører i Nicosia er en del av det kulturelle utrykket vanlige mennesker bidrar med i bybildet. Tidligere tiders makthavere har stått for utformingen, av særpregede religiøse og administrative bygninger, innenfor Nicosia bymur.

Nicosia har vært hovedstaden på Kypros i nesten 1200 år. Det er alle disse faktorene til sammen, som gjør Nicosia Walled City til en by med særpreg.

Viktige monumentale og arkitektoniske perler fra 1200-tallet går tilbake til den fransk kongefamilien Lusignan. Disse århundre (1192 til 1489) preger og dominerer øyas kulturarv med store byggverk.

Det forunderlige er at menneskene, språket og tradisjonene ble lite påvirket av den franske kongefamiliens 300 år lange styre.

De offisielle byggene ble bygget i løpet av Lusignans, Venetiansk, Ottomansk og Britisk styre periode. De private husene som fortsatt eksiterer i boligområdene er fra den Ottomanske perioden, og utgjør en stor andel av byen.

Sammen er dette faktorene som gjør Nicosia Walled City til en helt spesiell by. Vi har tidligere tatt for oss Nicosia Masterplan, som gjelder byplanen og restaurering.  I dette blogginnlegg Kypros dører i Nicosia, ser vi på fenomenet med flotte inngangs dører.

Denne villaen ligger i gaten som går til Ledra Palace grenseovergang.( Innlegg kommer senere) Bygget et flott restaurert og fungerer som  hovedkontor for en forsikringsagent.

På de kypriotiske boligene, er døren en måte å vise frem familiens egenart.

Kypros dører i Nicosia er doble som den grønne døren her. Søyler i front til taket over inngangsdøren

Under den fransk konge familien Lusignan (1192 and 1489), ble det bygget palass, vertshus, kirker, boliger og klostre. Men det ble også reist en form for et festningsverk rundt byen.

I det 14. århundre under den venetianske dominansen, ble de eksisterende murene bygget og de gamle strukturene forsterket. Derav har vi dagens markerte bygrense. Nicosia Walled ciy ser litt ut som en lubben stjerne i fugleperspektiv

Under den Ottomanske perioden (1570 -1878), ble religiøse bygninger omorganisert til de nye behovene, som fulgte med den nye statsreligionen Islam.

Kirkene fikk tilbygg av minareten, mihrab, os. Caravanserais ( vertshus med overnatting), kroer, tyrkiske bad, basarer og bibliotek. Et overbygd marked ble bygget i samme perioden. Se bilder av en mihrab og les hva det er i innlegg del 4 fra Büyuk Han.

Utdanning og administrative strukturer ble bygget i løpet av den britiske perioden (1878 – 1960), nye bosetninger begynte å dannes for å møte behovene til den voksende befolkningen utenfor Nicosia Walled City. (kilde Wikipedia)

Kypros dører i Nicosia forteller om livet. Her ved en utslitt falmet dør i en bolig som blir restaurert.

Type Cabby-chic door

Et hus under restaurering med en gammel tredør i en riktig koselig slitt turkis farge. Dørene er ofte doble. Slik kan en ønske besøkende velkommen med en storslåtte inngangsdør. Blir døren værende ved ferdigstilling?  

Stilen er påvirket av en gresk arkitektonisk stil, basert på greske templer fra 500-tallet f.Kr.  Dørtypen spredte seg over hele Europa og USA i løpet av 1800-tallet.

Inngangsdøren var veldig viktig i tidligere tider. Det demonstrerte boernes rikdom og formidlet det riktige inntrykket til alle som nærmet seg, eller gikk forbi. 

” Gjør døren høy, gjør porten vid”.

Er navnet på en salme. Det var for å gjøre plass til Jesus, kongen.

Her ser vi en vakker lysegrå-blå dør svært dekorative mursteiner i selve døråpningen. Typisk for de Kypriotiske dørene er i tillegg til å være doble, er at de har stor høyde i åpningen. Denne åpningen avsluttes med et gitter dekket av glass for isolerings skyld.

Fra Costa Blanca i Spania vet vi også at høye og store dører vitnet om makt og kapitalsterke beboere. De måtte ha høyde i døråpningen til å få hesten igjennom.

De mindre bemidlede hadde ikke råd til hest, eventuelt kun et lite esel og derav lavere dører. Vi vet ikke, men mulig dette er et fenomen for hele Middelhavet?

Arkitektens trøst?

Her ser vi en frisk og knallgrønn arkitekt dør. Dette er ikke arkitektens trøst, som er mer til å skjule arkitektoniske tabber.

Mange av Kypros dørene i Nicosia har ofte et halvmåneformet vindu, i forlengelse av døren. Dette er noe en ser på inngangsdører inspirert av Viktoriansk stil. Victorianske dører hadde 4 speil. Dører med 5-6 speil er inspirert av en ennå eldre stil.

Koselig og tradisjonell Middelhavsblå

De koseligste Kypros dører i Nicosia har glass-felt midt på døren. Glasset er dekket av smijern.  Dette er veldig praktisk. Det gir lys både inn på dagtid og lys ut i gaten på kveldstid, det er ofte glassvinduer som kan åpnes for gjennomlufting av boligen.

Dette uten fare for at noen skal stikke en hånd inn igjennom vinduet og låse døren opp fra utsiden. Det siste opplevde vi svært praktisk i en tilsvarende bolig i gamlebyen i Altea, Spania. På fastlandet i Spania må en være mye mer forsiktig for å forebygge alle typer kriminalitet.

Når det gjelder kriminalitet er Nord Kypros, mer som Kardemomme by å regne. Veldig trygt, godt og trivelig.

Den utslitte, tørre og kjedelige døren?

Dørens svar på pizza Grandiosa eller flatt-brød? Både døren, smijernet og sikkert hengslene ser ut til å være flere tiår på etterskudd med olje og maling.

Kypros dører i Nicosia kommer i alle farger. Her en lysegrønn dobbeldør med utskjæringer.

Se meg, se meg please…….

Spesiell farge? En lett slitt dør med vakre ornamenter. Den frisker opp i omgivelsene og har til og med matchende takrenner.

Slik ser en fredsdør ut.

Dette er døren inn til PRIO Cyprus Center. Viste du at PRIO står for Peace Research Institute Oslo?

PRIO er en privat forskningsinstitusjon innen freds- og konfliktstudier, med rundt 100 ansatte. Instituttets base i Oslo, Norge, hvor PRIO  ble grunnlagt i 1959 av en gruppe norske forskere ledet av Johan Galtung. Galtung var også instituttets første direktør.

Siden oppstarten i 2005 har PRIO Cyprus Center (PCC) fungert som et uavhengig, bi-kommunalt forskningssenter. Senteret er forpliktet til forskning og dialog. Målet er å bidra til en informert offentlig debatt om sentrale spørsmål som er relevante for en eventuell løsning av Kypros problemet.

Sliten, sliten, sliten av alle livets inn og ut……….

Se på neste bilde hvor vakker en nøyaktig lik, men godt vedlikeholdt dør, kan være.

Bastion Inn pensjonat

Dette er en av flere vakre dører på Bastion inn pensjonat. Neste gang vi skal ligge over  i Nicosia walled City tror jeg vi prøver dette sjarmerende stedet! Denne dørtypen var den vakreste av alle de Kypros dører i Nicosia vi observerte på denne turen.

Den strikse og formelle typen.

En regnskapsførers bolig? Selv på det “noe” følelses styrte Kypros, trenger en at noen har kontroll og orden. Både når det gjelder formelle regnskap. Litt orden trenges også i resten av den “galskapen” livet byr på.

Mulighetene og det store potensiales dør?

Ugresset er de sterkeste plantene vi finner i det botanisk leksikon. Rike på næringsstoffer og legende fytokjemikalier. Det trenges for eierne av denne boligen og inngangsdøren.

Her vil det kreves både mot, økonomi og fysiske ressurser til å gå i gang med et slikt enormt rehabiliterings prosjekt.

“Eat the rich” dør.

Denne døren lå rett ved bar og nattklubben Brothers. Kan være det er alkohol som har løsnet på frustrasjon en sen nattetime?

Uttrykket stammer fra 1700-tallet og filosofen Jean-Jacques Rousseau:

“Når folket ikke har noe mer å spise,
vil de spise de rike.”

Vi opplevde ikke noe zombie tendenser under vårt opphold i området. Det er derimot svært forståelig at 45 års internasjonal handelsboikott, kjennes tungt.

Ingen bør overraskes over at deler av de unge som vokser opp under slike forhold, ender opp med å ha et anstrengt forhold til den internasjonale politiske eliten.

I neste innlegg vil vi se litt på Bandabulya old Market og Bibliotheque i Nicosia walled city. Det blir del 6. Følg med.

Alle innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros dører  i Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske 
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia 
med shopping og fornøyelser