Bibliotheque restaurant og Bandabulya old Market Nicosia walled city del 6

Bibliotheque restaurant og Bandabulya old Market Nicosia walled city del 6

Bibliotheque restaurant Nicosia med deler av interiøret med stener, en scene og restaurantbord.

Bibliotheque restaurant ble et nytt bekjentskap på vår første tur til Nicosia for flere år siden.  Dette skjedde  på en ekstremt varm og støvete dag, i slutten av juli eller begynnelsen av august. Vi var i Nicosia på Sightseeings tur og vi likte oss ikke.

Det var ingen entusiasme å spore i familien, uansett alder og kjønn. Det samme gjaldt den gresktalende delen, og den tyrkisktalende delen på nordsiden av grensen.  Ved en tilfeldighet rotet vi oss inn i en sidegate på vei for å finne parkeringsplassen, når vi egentlig var på vei til å dra tilbake til Esentepe og kysten.

I sidegaten så vi skiltet og postkassen på bildet til Bibliotheque restaurant. Vi trodde først det var et bibliotek, slik alle kommunesentrum i Norge har. Vi gikk inn. Gjett om vi følte oss som en beduinerfamile på vandring i ørkenen. En familie som gjorde et svært overraskende funn; en grønn og herlig oase. For et flott sted! Det ble full tenning for en ny familie-favoritt.

Bibliotheque restaurant står det på skiltet utenfor restauranten i Nicosia.

Bibliotheque restaurant, som var visstnok ganske nyåpnet. Det var den første gangen,  og første besøk. Hver eneste gang vi er i Nicosia Walled City er vi innom for mat eller drikke .

For at en by skal utvikle eller beholde et stort særpreg, er en avhengig av at enkeltstående restaureringsprosjekter tas på alvor. De ansvarlige for  restaureringen av Bibliotheque restaurant har gjort en svært god jobb. Den utskårne døren på bildet under er et eksempel. Du finner en blanding av moderne komfort, nye ting og et gammelt rustikk særpreg som er veldig tiltalende. Stedet har rett og slett en stor personlighet.

en fantastisk tredør på Bibliotheque restaurant Nicosia

mann og gutt som sitter på et cafebord i skyggen av mange fargerike på Bibliotheque restaurant Nicosiaparaplyer

Ute i sidegaten er det laget en festlig skyggeanordning av paraplyer. Det er veldig dekorativt, en blir riktig glad av å se stor kreativitet utfolde seg. Stor kreativitet vi så ellers også, under de påske dagene i 2019,  vi tilbrakte i Nicosia Walled City.

Om sommeren har vi opplevet en aircon, slik at man kan sitte der ute i “blæsten” om en ønsker det.

efes ølkrus foran en lilla stol på Bibliotheque restaurant Nicosia

Den mannlige delen av Feriehusmiddelhavet er veldig glad i KEO fra sørsiden av Kypros. Men han opplever nok Efes hakket bedre. Den kvinnelige delen av Feriehusmiddelhavet var mer begeistret for den lilla stolen bak. Menn er fra Mars og Kvinner er fra Venus sies det.

Anadolu Efes heter selskapet som produserer Efes. Virksomhet som er organisert som et globalt selskap, som eksporterer tre fjerdedeler av produksjonen. Når det gjelder salgsvolum, er det Efes den 6. største bryggeren i Europa. På verdensbasis er ølet 11. største i verden. ( kilde wikipedia)

Takket være Bibliotheque restaurant fikk vi hentet oss inn igjen og ble i godt humør. Da ble det tid for en tur innom flere lokale attraksjoner.

Bandabulya Old Market Nicosia

Bandabuliya er et av de eldste markene i Nicosia, som er under tak. På 1930-tallet ble markedet bygget, men markedsområdet eksisterte lenge før. Over den ene inngangen står det 1932, slik at dette trolig var ferdigstillingsdato.

Bandabulya var et av flere innsats områder i forbindelse med Nicosia Master plan. Les mer om planen her.

stabler med gørnnsaker og frukt til salgs på Bandabulya old Market Nicosia

I 2010 startet arbeidet. Prosjektet ble fullfinansiert med 2,5 millioner euro i EU-midler og utført gjennom FNs utviklingsprogram for det Tyrkisk-kypriotiske samfunnet.

Da var det bare å begynne renoveringen av markedet for detaljhandelsdelen; 77 boder, ca. 4500 kvadratmeter ble renovert og oppgradert. I tillegg ble det installert et nytt vannanlegg  til grønnsakshandlerne, delikatesseforretninger og slaktere, samt kjølerom og kjøleskap.

grønnsaker til salgs på Bandabulya old Market Nicosia

I forbindelse med renoveringen ble 38 blant slaktere, grønnsakshandlere, restauranteiere og matinspektører opplært i å følge og overholde EUs standarder for mathygiene.

Gjentagende møtevirksomhet ble holdt mellom representanter for de lokale handicapforeninger for å sikre funksjonshemmede størst mulig tilgang til alle deler av markedet.

Bandabulya old Market Nicosia

20. juni 2012 ble markedet åpnet på nytt, ansvaret for markedet er overlatt til folket på Kypros for å bevare og fortsette arbeidet. Informasjonen over er hentet fra UNDP og under kan du se filmen deres fra åpningen.

 

Neste innlegg i serien på 11 deler fra Nicosia Walled city, tar for seg en av de eldste bydelene Selimiye bydel og moske. Moskeen er monumental og kan sees langveis fra.

Alle innlegg i denne serien fra Nicosia Walled City er:

Del 1   TasEv guesthouse i Arabahmet
Del 2   Nicosia langs blue line
Del 3  Masterplanen for Nicosia  og rehabiliteringsarbeidet
Del 4   Büyük Han Great Inn i Nicosia Walled City 
Del 5   Kypros dører  i Nicosia Walled city 
Del 6   Bibliotheque restaurant og Bandabulya
old Market Nicosia walled city 
Del 7   Selimiye bydel og moske 
i Nicosia Walled City
del 8   Kumarcilar Han Gamblers Inn,
bysykler og kaker i Nicosia Walled city
Del 9   Ledra Street grensepassering Nicosia
nord til sør i Nicosia Walled city 
Del 10  Ledra Palace crossing point  
Nicosia Walled City
Del 11  Det moderne Nicosia 
med shopping og fornøyelser