You are currently viewing Saint Tropez Restaurant Alsancak

Saint Tropez Restaurant Alsancak

Saint Tropez Restaurant Alsancak bringer en tilbake i tid. Til en tid den gang franske restauranter hadde mange lag med duker, store porsjoner, mektige sauser og en Chef français som er “larger-than-life.  Litt komisk var det jo når det viser seg at han er Tyrkisk-Kypriot og ikke fransk. Samme det, stilen er fransk, bilde av Brigitte Bardot henger på veggen, det står et mini Eiffeltårn utenfor og maten er helt fantastisk god!

Saint Tropez Restaurant Alsancak har bilde av St. tropez mest kjente innbygger Brigitte Bardot på veggen i restauranten.

Saint Tropez eies og administreres av Hussein Haci-Mehmet, en tyrkisk kypriot som er født og vokste opp i Limassol. Han tok utdanningen sin og jobbet mange år på kjente restauranter i London. Han spesialitet er flambering og han er spesielt kjent for sine Crepe Zuzette.  Monica fra FeriehusMiddelhavet, prøvde Crepe Zuzette med en lokal appelsinlikør. Det er det var helt vilt god og en dessert hun ikke har glemt igjen. Mer om likøren under.

The chef på Saint Tropez Restaurant Alsancak Nord Kypros flamberer crepes zuzette.

Prisnivået er i litt øvre prisklasse, til å være Nord Kypros, men helt akseptable og lave sammenliknet med norske priser.  Det går an med set meny av flere retter dvs. med 3-5-7 retter. Snegler, muslinger, laksemouse, rekecoctail, ostesufflé, artichockhjerter, tournedos stekte eller flamberte og mange andre typisk franske retter står på en rikholdig meny. Restauranten ligger rett før Escape beach i Alsancak ved hovedveien fra Kyrenia i retning Lapta. Den er lett å finne og det er godt med parkering.

Baren i den franske Saint Tropez Restaurant Alsancak.

Vinen er hovedsaklig lokal, men passet godt til maten. En artig detalj var det når vi fant bildet av  Kemal Atatürk “det moderne og sekulære Tyrkias grunnlegger” hengende over en vinhylle. Tyrkisk kypriotene er veldig glade i Ataürk, han henger overalt. De er selv veldig sekulære til tross for at Islam er den nasjonale religionen.  Det ble dyrket vin i Tyrkia for mer en 6000 år siden. Etter at islam fikk fotfeste gikk, den kunnskapen tapt.

Vin hylle fylt med rødvin med bilde av Kemal Atatürk over på Nord Kypros.

Med fallet til det Ottomanske riket etter 1. verdenskrig, ble den sekulære republikken Tyrkia dannet. Dette førte til at i 1923 ble alkohol kontrollert av et regjeringsmonopol. I 1935 lanserte leder Mustafa Kemal Atatürk et forskningsprogram for tyrkisk vin, som ga to franske vinproduktspesialister, oppgaven med å studere Tyrkias urfolk og vinregioner og bestemme hvilke druer som passet til hvilke områder.

Dette førte til opprettelsen av 28 vinprodusenter over hele landet. Vinprodusentene ble bygget for masseproduksjon. Det er et godt utvalg Tyrkiske viner i de lokale supermarkedene, og på taxfreebutikken i Istanbul airport er utvalget enormt og ikke spesielt rimelig.

Et rødvinsglass og et vannglass på et restaurant bord.

I de senere årene med tyrkiske regjeringer med et sterkere islamsk verdisyn har vin møtt mer motstand igjen. Blant annet er det innført en markdedsføringsloven som fratar produsentene muligheter til å reklamere, selge online etc.  Vi får håpe produsentene klarer seg likevel.

Flaske med Filfar appelsin likør fra Kypros

 

Den lokale appelsinlikøren vår Chef den franske Saint Tropez Restaurant Alsancak brukte til den super gode Crepes Zuzette, produseres på den sørlige delen av øya.

Dette er en spesialitet fra en liten landsby ved navn Monagri. Landsbyen, som ligger oppover i Troodos fjellene langs hovedveien fra Limasol, huser likørprodusenten Filfar.  Dette området blir kalt commandaria regionen. Området er fult av små vinproduserende klostre, vinprodusenter, likørfabrikker og selgere av produkter.

Oppskriften skal være nedarvet fra munker ved Kantara, hvor det skal ha vært et kloster. Den finnes både i en appelsin-, sitron- og mandarinvariant og en ny type med bergamot.

I et annet innlegg beskrives besøk vi gjorde på vingårder og klostre i Troodos, som resulterte i mye god vin.

 

 

For andre restauranter fra Alsancak og i retning Kyrenia mot Esentepe – Bahceli har vi skrevet om flere steder her. 

Saint Tropez Restaurant Alsancak med Eiffeltårn på uteplassen langs veien i Alsancak nord Kypros.

 

This Post Has One Comment

Leave a Reply