Karpaz Gate Marina pitstop med høy standard

Karpaz Gate Marina pitstop med høy standard

Kapaz Gate Marina ligger et godt stykke ut på den tynne halvøyen Karpaz. Avstand til Kyrenia  / Girne er 95 km.  Fra Karpaz Gate Marina er det ca.50 km igjen, til der øya Kypros slutter i øst. Det er halvparten i kilometer, men Google mener tidsforbruket på de to strekningene er like.

De første 95 km, fra Girne,  er antatt ca 1 time 20 minutter. De neste 50 kilometerne vil ta bortimot like lang tid. Det sier noe om forskjell i veistandard.  Til tross for lavere kjørehastighet er det vel verdt å ta turen om en ønsker å kjøre hele veien ut. Det er ifra Karpaz Gate Marina og utover du vil oppleve det ekstraordinære med Karpaz peninsula.

små og noe større motorbåter og seilbåter ligger langs småbrygger på Karpaz Gate Marina nord Kypros

Karpaz Panhandle kaller engelskmennene delen, en god betegnelse. Kallenavnet “stekepannehåndtak” passer egentlig veldig bra på Karpaz halvøyen, sett i sammenheng med resten av stekepannen / øya.  

Vel, jeg har levd i troen på at panhandle betød stekepanne-håndtak. Nå er den korrekte oversettelsen (Merriam – Webster) “a narrow projection of a larger territory” (such as a state)example the Oklahoma Panhandle.

Hemingways Restobar skilt på veggen av restaurant Nord Kypros

Avhengig av hvor du bor, kan det være relativt lang kjøretur å komme hit. Vi har ved flere anledninger stoppet til eller fra Golden Beach, for en benstrekk.

Hemingways Resto-Bar er oppkalt etter den amerikanske forfatteren, Ernest Hemingway, som skrev den berømte romanen The Old Man and the Sea, og ligger på promenaden ved Karpaz Gate Marina. Restauranten og baren har en sesongbasert meny, som serverer internasjonale og tradisjonelle kypriotiske retter hele dagen.

Glass med jordbær milkshake med sugerør. Palmer bak.

Flotte omgivelser og fristende meny, det har alltid blitt noe å drikke eller et måltid. Det er luftig og godt i marinaen, en kan rusle litt og se på båtene. Små barn kan leke og løpe av seg litt. Det er wifi på restauranten, en liten butikk med det mest essensielle for på båtfolket, en lekeplass og en minibank.

Schæferhund som ligger å slapper av på bryggen med seilbåter bak på Nord Kypros.

Hemmingway’s restaurant er vakkert innredet, luftkondisjonert og komfortabel. Åpningstiden er hele dagen og kvelden. På menyen er det litt av hvert for de fleste og vel verdt et besøk. I løpet av 2021 åpner et boutique hotell med gym og hamam.

skilt med beskrivelse av at et hotell med hamam åpner snart på Karpaz Marina.

Tallerken med grillet Seabream, skål med olivenolje, sitronskiver, grillede gulrøtter og poteter.

Rettene er fra Hemingway’s bistrobar. På dette stoppet ble det en grillet Seabream og en porsjon med Red Mullet.

Dimsum koker fylt med stekt red mullet fisk, ships, og forskjellige grønsaker som salat sammen med et glass vitvin.

Et glass bobler og et glass hvitvin står på et utebord i en marina med yatch, palmer og en mann med solhatt bak.

Det er selvsagt også mulig å  tilbringe hele dagen på Beach club’en.  Er kan du om det er ønskelig tilbringe avslappende dag i flotte omgivelser, med bading i sjøen, god musikk og god mat.

Beach Club har mye å tilby, som et basseng, barnebasseng, boblebad, stort treterrasseområde med solsenger og cabanas med hvite gardiner, friske garderober og dusjer.

strandklubben med sandstrand solsenger og parasoller og palmer på Karpaz gate Marina

Strandklubben er i utgangspunktet et tilbud til båtfolk og de som har leid båtplass. Karpaz Gate Marina Beach Club ligger en kort spasertur i enden av marinaen, en liten men vakker, privat sandstrand. For båtfolk og de som har leid båtplass, er inngangen til strandklubben gratis.

Besøkende på gjennomreise har også inngangen til strandklubben mot en symbolsk betaling på ca. 10TL per person. En pris som har vært det samme over mange år, og kan forandres.

diverse seilbåter liggende til kai i Karpaz gate Marina

Utmerkede omklednings- og dusjfasiliteter, det er til og med mulighet å bli fraktet med en minibil fra parkeringsplass til strandklubb. Det er godt med parkeringsplasser.

sTor yacht liggende til kai med palmer bak og turkist vann på Karpaz gate Marina.

Karpaz Gate Marina er rangert til en 5 Gold Anchor, er en “port of entery”,  har tollfri status, og en internasjonal klarering. Det betyr  at klareringsformaliteter kan fullføres her med toll- og havnepolitiets kontor på stedet. Karpaz Gate Marina ber om 24 timers varsel før avreise, noe som ikke er uvanlig i det østlige Middelhavet.

Det er ingen grense for lenge EU og ikke-EU-båter kan forbli. Les mer på  noonsite.com  som kaller seg The ultimate cruisers planning tool.

Støpt brygge og molo og varsellys med turkist hav

FerieHusMiddelhavets faste sjåfør Kjell Erik, trengte litt påfyll av kaffe før kjøring den siste biten tilbake hjem. Lang dag på farten i varmen med mating av esler, eller bading og opphold i solen, krever sin nordmann. Da skjerper tyrkiskkaffe sansene.

Karpaz halvøyen har mye flott å by på med uberørt natur og vernet natur med ville esler. Du finner en god del historiske steder som Apostel Andreas Kloster og kilde, og den flotteste stranden på hele øya Golden beach. 

Karpaz peninsula  kalles ikke Middelhavets Karibia  for ingen ting. Der den ligger helt ytterst på et tynt stykke land på Middelhavets Cuba.

Solnedgang over palmerekken med seilbåter til kai på Karpaz Gate Marina

Opening Hours: Open daily, from 7am till last customer
Adresse: Karpaz Gate Marina, P.O. Box 12 – Yenierenkoy / Iskele, Kıbrıs – Mersin 10, Turkey