You are currently viewing Varosha Maraş spøkelsesbyen Famagusta åpnes igjen?

Varosha Maraş spøkelsesbyen Famagusta åpnes igjen?

Varosha Maras Spøkelsebyen Famagusta på Nord Kypros er kjent blant de fleste som har besøkt Kypros. Statsminister Ersin Tatar proklamerer 6.oktober at denne verdifulle og  lukkende delen gjenåpnes 8. oktober 2020. Det burde være en gledens dag, isteden fører saken til at den Nord Kypriotiske koalisjonsregjeringen fra 07. oktober, blir en mindretallsregjering.

Hvorfor?

Dette området som er merket inn med rødt på kartet, er det bebyggede området som er stridens kjerne. Her står private hus, hoteller og forretningsområder tomme og ubenyttede. Det har de gjort siden konflikten i 1974. Forfallet er ugjenkallelig og naturen har tatt over. Den naturlige stranden strekker seg lenger, men området bakenfor er mer av typen jordbruk- eller frilandstype.

 

Varosha Maras Spøkelsebyen Famagusta har vært et politisk tema siden 70-årene. I alle forhandlingsprosesser initiert av FN har erstatning til tidligere eiere vært et av hovedpunktene, som skulle løses. Som kjent har forhandlingene strandet hver eneste gang. Kall meg gjerne inhabil, men årsakene til dette har vært hovedsakelig fra den Gresk-Kypriotiske siden. Når en aldri blir fornøyd, eller går inn i forhandlinger med ultimatum så er resultatet forutsigbart. Det lar seg ikke løses med enighet. Da skal begge parter ende opp litt misfornøyd med at de har strukket seg noe lenger en planlagt.

Annan planen og påfølgende folkeavstemming ble avslått av den gresk-Kypriotiske siden.  Det er nok på tide at sørsiden velger politikere med ryggrad og integritet.

 

Det er nettopp det vi nå har sett stige frem av “varme disen” på Nord siden. Det har bokstavelig talt vært en varm oktober på øya. Partiet Halkin Partisi med utenriksminister og visestatsminister Kudret Özersay  trakk seg ut av regjeringssamarbeidet 6.oktober, som en respons. Da faller flertallsregjeringen og Özersay informerte President Akinci at han trakk seg fra vervene. Regjering fortsetter, men som en mindretallsregjering. Les mer om Özersay og Halkin Partisi her. 

Utenriksministeren er diplomat med lang erfaring i politiske forhandlinger knyttet til Kypros temaet. Bakgrunnen er at Özersay og Partiet mente at et så viktig og følsomt tema som Varosha Maras Spøkelsebyen Famagusta, bør håndteres mer varsomt. Noe de fleste ledende politikerne er enige om. Her blir saken brukt som “stemmefiske” av statsminister Tatar i hans arbeid for å vinne presidentvalget som er 11. oktober. Det verste for Özersay er at staten og forvaltningen blir benyttet av en statsminister til hans personlige vinning. Han mener at staten skal tjene hele folket.

Foran Arkin Palm Beach hotell er det en fin strand som har vært åpen for publikum i alle år. I enden av denne er det avstengt. I bakkant av stranden er det avstengt og de falleferdige hotell bygningene står som et åpent sår ved en ellers vakkert strand. Fra denne stranden har jeg sett bilde av Abba som sydenturister fra en periode før de slo igjennom for fullt. Det er kilometer på kilometer med slik finkornet naturlig strand i retning mot sørsiden.

 

En trenger ikke være Petter Stordalen for å se forrentnings potensiale for hotellutvikling i dette området. Gresk-kypriotere er hardbarkede forretningsfolk,  de lar ikke verdier slippe lett unna. Noen påstår at sørsiden har utvist grådighet hele veien, og at det har blokkert forhandlingene. Det kan jeg ikke bekrefte eller avkrefte, men denne meningen det understøttes litt av romanen “Soloppgangen” av Victoria Hislop. 

Varosha Maras Spøkelsebyen Famagusta bygningen bak gjerdet bærer preg av tidens tann.

Romanen “Soloppgangen” av Victoria Hislop oppleves veldig god på fakta og situasjonsbeskrivelser. Samtidig gir boken et godt bildet inn i livene til vanlige folk utenfor storpolitikken. Den anbefales på det varmeste. Bildet under er tatt  ifra på en strand i det som tidligere har vært et lukket området, kun patruljert av det Tyrkiske militære. Hele Varosha Maras Spøkelsebyen Famagusta er ikke åpnet, det er kun en strand og en gate.

Varosha Maras Spøkelsebyen Famagusta fra stranden med turkist vann

Første omgang i valget om en ny president er søndag 11. oktober. Vi får se hvordan det går med de forskjellige kandidatene. Du kan les litt mer om det politiske systemet og de tre toppkandidatene her.