You are currently viewing Gillham Vingård Alsancak

Gillham Vingård Alsancak

Gillham Vingård Alsancak, Nord Kypros første

Gillham Vingård Alsancak ligger høyt oppe i åssiden i Alsancak vest for Kyrenia. Så langt er det den første og eneste vingården på Nord-Kypros. Flott beliggende i høyden med utsikt over Middelhavet i den vakre lille landsbyen IIgaz.

Natur med grønnkledde fjell med vinranker og og Gilham Vineyard hotel`s rom beliggende i enkeltstående hytter etter hverandre langs åssiden.

De rolige omgivelsene og fantastiske beliggenheten, gir en perfekte atmosfæren.  Gillham Vingård Alsancak har også et hotell som tilbyr profesjonell service og booker kun inn voksent klientell til de  31 suiter av høy standard. Samtidig har rommene en stil som passer den Skandinaviske smaken med rene tredetaljer, enkle linjer, moderne og hyttekoselig på samme tid. Alle rommene har en fantastisk utsikt fra balkongene, helt ned til Middelhavet.

Fra parkeringsplassen med en spesiell fontene sett mot inngangspartiet til Gillham Vingård Alsancak og hotellet.

Inngangspartiet tilhotellet og restauranten på Gillham vingård Alsancak Nord Kypros. Stedet har en nydelig fontene i front. Stilen er maurisk med lyse grønne vegger med de gyldne kalkstender fra middelhavsområdet og Nord Kypros som detaljer.

De super koslige og romslige rommene på Gilham Vineyard Hotel, Alsancak NordKypros har en stil helt i skandinavisk smak.Det er bindingsverk i taket, store senger, lekre bad og tredører.

Utsikten utover vinranker, åsene og helt ned til Middelhavet fra balkongen utenfor rommene på Gillham Vingård Alsancak, Nord Kypros.

Hva med å prøve Gillham vinSPA?

Alle inne boende  gjester har eksklusiv tilgang til det luksuriøse vin spaet, som ligger i utkanten av vingårdene. Dagsgjester kan betale for inngang uten å legge seg inn på hotellet. Vin spa tilbyr en rekke behandlinger for å forynge sinn, kropp og sjel. Med tillegg av et deilig glass vin fra egen avling.

Et lite svømmebasseng ovalt formet foran Spa avdelingen til Gilham Vineyard hotel med barnålstrær og fjelltopper i bakkant i Alsancak, Nord Kypros.

Mellom bartrær og fjell ligger Gilham Vineyard Hotel i skumringen, som et lite mini Soria Moria.

Alle besøkende dagsgjester har muligheten til å delta i turer, vinsmaking og arrangementer som arrangeres gjennom hele året.  I vinbaren holdes det med jevne mellomrom forskjellige konserter, samtidig med at det serveres helt fantastisk mat. Det kan undertegnede skrive under på.

Kjell Erik Oseberg ute-til-lunch på vinbaren under pergolaen på Gillham Vingård Alsancak.

I vinbaren på Gillham Vingård Alsancak har jeg funnet den beste Moussaka på nordsiden av øya. Det hele med tillegg av en helt super god Chardonnay og en dessert laget av fiken, vin og mase godsaker. Juhm, og dette var kun i vinbaren. Da kan en levende forestille seg maten i restauranten. Dit har  jeg har tenkt meg, så fort muligheten byr seg. Når er på oppdrag for å ta bilder og blir så revet med at en glemmer å ta bilde av maten. En bare måååå smake litt først og smake litt mye, før en gjenfinner fokus.

Det er et godt tegn for maten, ikke for viljestyrken til undertegnede!

Moussaka med chardonnay hvitvin og en deilig tomatsalat. Helt ubeskrivelig godt.

kaffe og dessert på Gilham Vineyard hotel, Nord Kypros

Litt historisk om Kypros og vin

Historien om vin fremstilling på Kypros kan spores tilbake nesten år 6000. Et arkeolog team i 2005 konkluderte med at noen Chalcolithic vinkrukker (fra kobber alderen) , var de eldste av sitt slag i verden. Disse kunne dateres tilbake til 3.500 f.Kr. og ble oppdaget i Erimi på 1930-tallet. Dette ga et avgjørende bevis på at de første vinene i Middelhavsområdet ble produsert på Kypros. Dette var lenge før Paphos-mosaikkene ble laget. I Paphos museum på den Gresk-kypriotiske siden kan disse imponerende mosaikken studeres som skildrer vin Guden Dionysus. Ditt anbefales det en tur, men først etter et besøk på Gillham Vingård Alsancak.

Drueklase av mørk type på en gren med Gillham vingård Alsancak i bakgrunnen. Blå middelhavs himmel.

Inntil den bysantinske perioden er det imidlertid ikke mange referanser til vin produksjon på Kypros. Alt forandret seg da korsfarerne kom til Kypros på vei til det hellige land i det 12. århundre. Da utviklet den lokale produksjonen av vin seg.  Denne omdøpte de til “Commandaria” og gjorde den til den mest ettertraktede vinen i Europa. Vinen ble også en verdifull eksportvare for øya.

“Bear is made by men,
wine by God”   Sitat Martin Luther

 

Tredisk med vinflsker og en trehylle i bak kant med forskjellige vintyper fra egen Etel produksjon.

Under den Tyrkiske-Ottomanske okkupasjonen fra 1570 til 1914 stoppet vinproduksjon opp og utviklingen av faget tok nesten slutt. Det var først etter at Kypros kom under britisk kontroll i 1914 at vinindustrien begynte å ta seg opp igjen.

Etel er vinmerke til Gillham

Eiketønner med vin.

På  Gillham Vingård Alsancak heter deres vin “Etel”. Vinen leveres i flere hvite og røde utgaver.  Da fremstilling av vin tar tid, selges også en helt nydelig vin dyrket og produsert i Israel.  Den blir fulgt opp av samme vinmaker, som utfører sitt håndverk basert på  tradisjonelle metoder og moderne teknologi, både i Israel og på Nord Kypros. Druene fra 2018 avlingen er håndplukkede av flere av de ansatte ved vingården.
For 20 Euro kan få en omvisning på vingården, lære om produksjonen, smake og drikke seg igjennom 5-6 glass med Etel vin. Veldig nyttig, veldig hyggelig og veldig godt. Og så kjøper en ofte med seg en flaske eller fem.  På bildet ser en vintønner på lager med druer fra årgang 2017 av Etel vin fra Gillham Vineyard Alsancak Nord Kypros.

Mer om noe av det som er i Alsancak området: 

Om Alsancak Kyrenia, sentralt men nær strand og fjell
Les om hvor mye deilig mat en tyrkisk frokost består av på  frokoststedet i den lille landsbyen Ilgaz. På Gave Coffe shop har de lagt stor energi i å gjenskape den gamle kypriotiske kaffehus kulturen. Det ligger 4 forskjellige 5* Merit hoteller i Alsancak området, se fra vi var Bella Merit italienske restaurant. Super lekkert og god mat til norske Mcdonald priser.
Eksempel på bolig med gåavstand til strand i dette området i Alsancak.

This Post Has 5 Comments

Leave a Reply