Fottur Alsancak til Ilgaz og tilbake

Fottur Alsancak til Ilgaz og tilbake

Fottur Alsancak til Ilgaz og tilbake en flott søndag en tidlig mai dag. Se bilder og turbeskrivelse under eller bruk den på engelske som ligger på web hos WIKILOC

Grunnlaget for denne turen er fra Sunflower bokserie «Walk and eat», Her da fra Walk and eat North Cyprus  av Eilin og Brian Anderson. Boken anbefales på det sterkeste. Min sønn og jeg fulgte ikke løypebeskrivelsen 100%, men brukte den som en grov guide og inspirasjon. Beskrivelsen vi leste i boken passet ikke med virkeligheten flere steder. Spesielt var det vanskelig å finne og velge riktig sti i fjellområdet.  Så vi improviserte, det fungerte veldig bra.
En kjempe fin tur som anbefales på det sterkeste.

Alsancak Belediyesi Parking – Ilgaz Köy Fırını Cafe – Alsancak Belediyesi Parking

Lenge: 10,61 km
Turens høyest punkt: 348 m
Turens stigning: 257 m
Grad: Moderate

Start ved parkeringen foran Alsancak kommunehus / Alsancak Belediyesi

Gå Ankara Road / Caddesi for apx. 100 meter og ta til venstre opp av Alsancak Postoffice / Postanesi.

Begynn å gå opp mot fjellene på Gençlik Sokak. Gå rett fram. Det vil være veier til både venstre og høyre.
Ignorer dem.

Etter en stund vil det være en smal dal med en slags tørket elv på høyre side. Det vil vare i noen hundre meter.

Det er en forlatt bygning der veien tar en enorm sving til høyre. Den bygningen er den gamle møllen. Boken foreslo å ta en sti til venstre for bygningen. Det prøvde vi men det gikk ikke. Det hele var gjengrodd og sannsynligvis ikke brukt på en god stund.

I stedet bestemmer vi oss for å gå langs asfalteringsveien og fulgte veien. Etter den enorme S-svingen er det en vei som går ned til høyre. Ignorer det. Gå i stedet rett fram. Veinavnet er nå på veien du går i Pinar Sokak. det var flott utsikt ned til kirken i Lapta.

Veien gikk over til en grus- og grusvei, men likevel bred og av god kvalitet. Veien gikk oppover og inn i skog og fjellområdet.

Fottur Alsancak til Ilgaz med valgets kvaler hvilken vei velge

Det var stort sett jord og grusløype, noen steder hadde vinterregnet ødelagt veien. Det var ikke noe problem å krysse til fots allikevel.

Fra vi forlot Pinar Sokak og til vi ankom Ilaz brukte vi googlemaps og rent hell for å komme oss fra Alsancak til Ilgaz. Det fungerte veldig bra.

Søndagslunch med Kelftiko, kald Efes og tyrkisk kaffe (kahve orta) på Ilgaz Köy Fırını Café anbefales. Den tyrkiske frokosten her kan også anbefales. I tillegg er kun noen hundre meter fra cafen ned til Gillham vingård eller tilsvarende oppover i i Ilgaz til Hoots Bistro, som boken anbefaler.

Kleftiko og Efes til lunch

 

Ved retur ble vi ledsaget av to sosiale og snille hunder. I nærheten av Malatya Village møter vi noen andre med en hund, så da glemte våre ledsagere oss.

Etter å ha fulgt en annen løype sporet vi gjennom et mer åpent og veldig vakkert landskap etter å ha forlatt landsbyen Malatya. Store områder med gule margeritter, veldig vår vakkert overalt.

Da vi ankom utkanten av Alsancak i Dag Basi Sokak, var det nye og store villaer til høyre. Få meter nedover veien til ligger den lille og sjarmerende forlatte Greske kirken til høyre.

En kort spasertur fra kirken, på motsatt side av veien, til venstre når du går mot havet, er det en trapp av steiner med brede og lange trinn. Det er nær et hus, men til offentlig bruk. Trappen fører deg ned til veien som vi kom opp fra kommunekontoret i starten av dagen.

Ta til høyre rett etter trappene og gå ned Gençlik Sokak mot havet til du treffer Ankara Caddesi. Det er den samme veien du går opp til fjells. Ta til høyre rett ved postkontoret, og snart er du der du parkerte. Hvis du kom med privat bil.

Nå gjenstår det kun å tøye. 😊

Bli litt mer kjent med Alsancak området her  og les blogg innlegg fra:

Tyrkisk frokost på Ilgaz Køy Firini Cafe
Lapta kystvei 
Blomster i Fairytale Garden i Lapta 
Den opplyste trimølypen i Milli Park Alsancak